אתה מוצא עצמך נמנע מנהיגה למרות שיש לך רישיון נהיגה? זה החל בהימנעות מנסיעה בכבישים מהירים והיום זה כבר כולל הימנעות מנהיגה מחוץ לשכונה שלך? נתחיל בכך שברוב המקרים זה פתיר על ידי טיפול נכון!
אז מהי חרדת נהיגה? בגדול מדובר בתחושות פחד וחרדה הנגרמות עקב אירועים המתקשרים לנהיגה. בדומה להפרעות החרדה, גם לחרדה זו יהיו ביטויים גופניים שונים שיכולים להגיע עד לכדי התקף חרדה מלא (דופק מואץ, רעד, קשיי נשימה, הזעה ודומיהם), ביטויים קוגניטיביים (כגון חשיבה של פחד והרס), וביטויים התנהגותיים החל מהימנעות מנהיגה בכבישים מסוימים (כבישים מהירים, כבישים צרים, נסיעות ארוכות) או בתנאים מסוימים (חושך, גשם וכדומה), עד לכדי הימנעות כוללת מנהיגה.
גורמים אפשריים לחרדת נהיגה: על פי רוב, חרדת נהיגה עלולה להתפתח עקב חשיפה לאירוע טראומטי בזמן נהיגה (כגון תאונה של הנהג עצמו, או תאונה אחרת שמתרחשת על הכביש) ויכולה אף להתפתח עקב חשיפה לחרדות נהיגה קשות של אדם קרוב בעל השפעה. גורם אחר שעלול לגרום לכך הינו, אירוע בו אדם חווה התקף חרדה קשה בזמן הנהיגה וזה הוביל לכך שהאדם מקשר באופן אוטומטי את ההתקף עם הנהיגה, וזאת גם אם לא היה כל קשר ביניהם. כתוצאה מכך אותו אדם יכול להימנע מנהיגה חוזרת על מנת שלא לחוות שוב את הסימפטומים אותם קישר לסיטואציית הנהיגה.
הטיפול המומלץ לחרדת הנהיגה הוא טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). בו עובדים במקביל הן על המישור ההתנהגותי, המחשבתי (קוגניטיבי) והגופני.
במישור ההתנהגותי: חשיפות שונות של האדם, הן בדמיון והן במציאות. אלה מתקיימות באופן הדרגתי המותאם לאדם וזאת במטרה במטרה ללמוד ולתרגל כיצד לשנות את תגובותיו על מנת למתן אותן עד לכדי הכחדתן. במישור הקוגניטיבי: שינוי דפוסי חשיבה אוטומטים שליליים והמרתם בדפוסים חיוביים. במישור הגופני: ויסות תגובות פיזיולוגיות על ידי למידה של טכניקות הרפיה שונות.
אך לפני הכל צריכים להתקיים נכונות ורצון להתמודד עם הקושי.
מזהים את עצמכם או מי מקרוביכם הסובלים מחרדת נהיגה? אני מזמינה אתכם לפנות אלי ונחשוב יחד על התערבות מתאימה, קארן.
Comments