top of page
Blog: Blog2
חיפוש

הפרעת דחק פוסט טראומטית- פוסט טראומה (PTSD)

karen shalom bahat

הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD), האם אני חווה את זה?


"החיים שלי השתנו, אני כבר לא מסוגלת לישון כמו שצריך מבלי שהאירוע יבוא לי בחלומות", "אני הולך ברחוב ושומע את אותם הבומים ששמעתי אז באותו הלילה", "אני מריח את הריחות של הקרב למרות שאני כבר מזמן לא שם", "חברה שלי מספרת שאני בוכה מתוך שינה", "כל דבר מקפיץ אותי ואני לא הייתי כזה", "זה פוגע לי בתפקוד, אני כבר לא רוצה ללכת למקומות שיש בהם רעשים".


פוסט טראומה היא תגובה פיזית ורגשית הבאה בעקבות אירוע טראומטי. התגובה המתבטאת במספר סימפטומים נשארת בגוף ובנפש זמן רב לאחר חלוף האירוע או האירועים הטראומטיים. סימפטומים של פוסט טראומה המתמשכים מעל חודש ימים עשויים להצביע על כך שהאדם סובל מפוסט טראומה כרונית. האירוע הטראומטי הוא אירוע מאיים הגורם סבל, אימה וחוסר אונים. האירוע יכול להיות אלימות מכול סוג שהוא, תקיפה מינית, שוד, מלחמה או פיגוע טרור, תאונת דרכים, תאונת עבודה, או אסון טבע כמו שריפה או שיטפון, אירוע רפואי חריג, או כל אירוע אחר המאיים על שלמות החיים. זה יכול להיות אירוע טראומטי אחד, או מספר אירועים, ולפעמים גם תקופת חיים שלמה תחת איום, כפי שחווים אנשים החיים תחת הפגזות יומיומיות, או חיים במשפחה אלימה ודכאנית.


הסימפטומים הפוסט טראומטיים עלולים להגיע מיד לאחר האירוע או אפילו לאחר שנים רבות. אלה אומנם מגיעים בעוצמות שונות, אך דומים ומתבטאים בשלושה אופנים מרכזיים: 1. עוררות (ערנות ודריכות): ישנה חוויה של חוסר שקט נפשי וגופני רב. כך שרחשים או תנועות פתאומיים מקפיצים, האדם חי בתחושת דריכות מתמדת. זו תוביל לתגובות לא נשלטות של כעס ועצבנות לאירועים קטנים ולא חשובים. 2. הימנעות (קהות רגשית): האדם שנפגע נמנע מסיטואציות שעלולות להזכיר לו את האירוע ולכן הופך למנותק רגשית. הוא נמנע מנוכחות באירועים חברתיים, מנתק קשרים משפחתיים וחברתיים ומתקשה להרגיש אהבה או אינטימיות. 3. חודרנות: האירועים הטראומטיים נחווים שוב ושוב באמצעות זיכרונות, חלומות או פלאשבקים בהם האדם הנפגע חש כאילו הוא נוכח כעת באירוע הטראומטי. השינה הופכת להיות מקוטעת ומלווה בסיוטים. חשיפות שונות לריחות, רעשים מסוימים או מראות במציאות היומיומית, מעלים את זיכרון האירוע ולא מרפים.


ישנם נפגעים המצליחים לנהל חיים מלאים הכוללים עבודה, זוגיות, לימודים, אך הימצאותם של הסימפטומים פוגעת באיכות חייהם. ויש גם את אלה שהסימפטומים משתקים אותם והם הופכים להיות הצל של עצמם.


אם רע לכם, חשוב שתתנו לזה מקום על מנת שתלמדו לחיות עם הקושי בשלום..

שלכם, קארן.




צפייה 10 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

留言


Contact

972-54-2121886

©2019 by קארן שלום בהט. Proudly created with Wix.com

bottom of page